Zoka 2014 Dwingeloo Scouts2

Zaterdag 5 juli  - Verterk en opbouwen – geschreven door KatinkaDwingeloo
Op de mail hadden we al vele keren, over en weer, bericht gekregen over het komende scouting kamp. Het kamp 2014 zou plaatsvinden op labelterrein Dwingeloo. Al vele keren buienradar en de weeronline gecheckt voor dat te leuke en te gekke kamp met als thema “scouts van wakkerdam”. Scout: Alles mee van de paklijst: check. Fiets zelf meenemen of naar het clubhuis brengen: check. Ouders op de hoogte gebracht dat ik om 14.00 uur in Dwingeloo moet zijn, check. Kostbare spullen thuis laten, check.

De leiding moet om 08.00 uur bij het clubhuis zijn, check! Want er is nog veel te doen. Gelukkig is er de afgelopen week veel voorbereid en kunnen we nu de karren snel volstouwen met onze spullen. We rijden in 2 ploegen, Arthur en Peter met een grote kar en als “beschermengeltjes Peter en Katinka erachteraan. Bij Harderwijk  zien we Wilbert met een net zo grote kar achter de auto en Ellen als zijn engeltje. Maar dat is leuk, zo rijden we in karavaan naar Dwingeloo.
De komende week is veld Uilenbos ons domein en het ziet er prachtig uit. Middenin het nationaal natuurpark Dwingeloo hebben wij een leuk veld. Ja, dit kan wel eens een topweek worden, aan de omgeving zal het in ieder geval niet liggen.
Als de 1e ouders komen staan er al 2 tenten, jaaaaaaa, dat schiet lekker op!

De 4 patrouilles gaan aan de slag. Plekken voor de tent worden bepaald, samenwerking is van groot belang want we hebben dit jaar grotere tenten en dat vraagt meer werk. Keukens worden gepionierd. Er is veel creativiteit; de ene tent staat scheef, een keuken is onvolledig, een andere keuken wordt vastgezet aan een boom. Haringen van diverse afmetingen worden voor dezelfde scheerlijnen gebruikt. Wat een werk!!! Steun, kreun…. Wiiiiiiiiiiiiilbertttttttttt, het lukt niet! Peeeeeeeeeeeeter… wil je helpen?

Om 17.30 breekt de hemel open. We hebben het gevoel dat de bui boven Dwingeloo blijft hangen en daar leeg regent.

En dan blijkt ons mooie Uilenbos te veranderen in een klein riviertje met een kalme stroom die vervolgens één van onze tenten met inhoud laat wegstromen. WHAAAAAAAAAAAAAAAAT. VEENGROND!!!!! Ja, hoezo??? Daar loopt het water niet weg, nee, dat blijft liggen, ongeveer heeeeeeeeeeeeeel lang. En een geultje graven mag niet, wel wrikken. 

Nou we hebben wat gewrikt maar Wilbert moest toch echt terug naar Almere voor droge tenten en droge slaapzakken en slaapmatjes. Wat een kanjer!


We waren dan wel op kamp maar daar had het WK voetballen toch echt niets mee te maken. De kampstaf had dat ook al bedacht en een beamer met groot scherm neergezet, voor de liefhebber…. En dat waren we (bijna) allemaal. En het was droog! De weergoden waren ons gunstig gestemd, ook nog tijdens de verlenging en tijdens de penalty’s. En wat een feest dat “we” wonnen, we are the champions!!! De wereldtitel hadden we al in onze zak.
We lagen nog geen 5 minuten in ons bed of de 1e druppels vielen op het tentdoek, het begon weer te regenen. Maar, alle tenten stonden stevig, wij konden wel tegen een stootje.
Laat de week van Wakkerdam maar beginnen, wij zijn er klaar voor.

Zondag 6 juli - Westerbork – geschreven door Elianne, Fabiënne, Lana en Michelle
We werden wakker en gingen ontbijten. Bij de leiding konden we brood, beleg en eitjes halen. Ook moesten we een lupa maken. Toen we klaar waren gingen we in de kring zitten en kregen we dan eindelijk de kamp t-shirts!

Toen we die aanhadden werd er verteld wat we gingen doen. We gingen naar Kamp Westerbork. We stapten in de auto en gingen op weg. Eerst naar het museum en kregen een kijkwijzer. Daarna een rondleiding over de plek waar het kamp was. De gids vertelde ons allemaal verrassende, schokkende maar ook mooie verhalen. Toen we terug gingen moesten 9 scouts lopen en de rest in de bus.

Toen we aankwamen gingen we koken … pannenkoeken! Iedereen kreeg de ingrediënten en ging aan de slag. Na het eten en afwassen kregen we de inleiding van het thema: “Scouts in Wakkerdam”. Eerst vertelde Wilbert een verhaal. Daarna vertelde Maaike de regels van het  spel en toen dat gedaan was kregen we allemaal te horen wie je bent in het spel. Sinds dat moment heeft de hele groep dezelfde vraag: Wie zijn de weerwolven?

Maandag 7 juli- Hoogte parcours – geschreven door Madelon en Mariël
We werden wakker gemaakt om half acht. De leiding had de avond ervoor gezegd dat we vroeg moesten gaan slapen, omdat we niet moe mochten zijn voor de activiteit van de volgende dag anders zouden we niet mee mogen doen.

Na het ontbijt werden we in twee groepen verdeeld en ging de eerste groep onderweg naar de activiteit. Eenmaal daar aangekomen zagen we het mooie klimpark!Scouts2 meridaan Hoogte parcours

De eerste groep moest een uur wachten, want ze waren iets te vroeg. Veel erg hadden ze er niet in vanwege de leuke gesprekken die er gevoerd werden. De stelletjes kwamen weer aan het licht en wie op wie verliefd was. Plots begon een scout aan iedereen z’n oren te voelen. De leiding vroeg waarom zij dat deed en als antwoord kwam eruit, dat er harde en zachte oren bestaan. Sommige kan je buigen en andere niet.  Na deze geweldige gesprekken en de bestelling door gegeven te hebben wat iedereen wilde eten werden we geroepen voor de instructies. Ondanks wat geklets en gekloot begreep iedereen het en kon er geklommen worden.

De andere groep bleef achter op het kampterrein. Sommigen gingen een stukje wandelen op het terrein en anderen bleven rustig in een kringetje zitten en kletsten over het spannende spel Weerwolven.
meridiaan Scouts2 Kajack voetbalToen ook deze groep instructies had gehad kwamen de twee groepen elkaar weer tegen en ging iedereen samen klimmen. Ook de leiding was aan het klimmen. Er waren een paar delen van de verschillende klimbanen die de leiding (soms ook de kinderen) wat moeilijk afging. Zo durfde Ellen niet over 1 van de parkoersen en zat Wilbert vast in een tunnel. Verder hebben mensen hun angst voor hoogtevrees overwonnen. Na twee uur geklommen te hebben gingen we lekker patat eten. Daarna moest iedereen zijn zwemkleding aantrekken en gingen we kanoën. Er werden wedstrijdjes gehouden 5 tegen 5 met verschillende groepen. We moesten in de kano’s een bal bij de tegenpartij scoren. Vele overwinningen volgden. De groep had een hele leuke dag gehad vandaag.

Dinsdag 8 juli – Tweedaagse Hike - geschreven door Jappe en Sem
 

’s-Ochtends riep de leiding, dat er twee scouts van elke patrouille moesten komen. Er werd hun verteld dat ieder lid van elke patrouille zijn of haar bed, bord, mok en bestek, rugzak en droge kleding mee moesten nemen. We gingen namelijk een hike lopen! Leuk, er was alleen regen. En niet zo’n beetje ook!

Iedere patrouille kreeg een route met verschillende tochttechnieken en na iedere twee technieken kwam een post met wat eten en/of drinken.


Desalniettemin, ook al waren er in iedere patrouille mensen die de technieken konden, liepen sommige patrouilles helemaal om of waren verdwaald en werden gebracht naar het terrein waar we zouden overnachten. Ja, we gingen ergens anders slapen dan op het kampterrein.
meridiaan scouts2 Hike
 

 Het was een leeg terrein met aan de ene kant de Dwingelderstroom en aan de andere kant een visvijver. Toen de eerste patrouilles aan kwamen lopen waren “grote” Peter en Arthur het geraamte van de slaapplaats aan het opzetten. Er werd één grote tent opgezet bestaande uit een keuken zonder keukentafel (tafelblad) met daar overheen een aantal zeilen. Al snel kwamen er twee andere patrouilles bij. 

De laatste mensen kwamen ongeveer een half uur tot een uur later aan. Onderweg waren er een paar mis/fout gelopen. En sommigen moesten ernstig naar het toilet om een “grote boodschap” te doen. De één deed dat in het bos en de ander in een “dixie”. ’s-Avonds heeft de leiding bij de afhaalchinees eten gehaald en hebben we afgewassen. De zeiltjes voor de grond (grondzeilen) werden neergelegd en thee, limonade en frisdrank gedronken. Als laatste hebben we gepraat en zijn gaan slapen.

Woensdag 9 juli - tweedaagse Hike – geschreven door Kayleigh, Kirsten en Laura
scouts2 meridiaan weerwolvenWe werden wakker onder de zeilen. Toen gingen we opruimen en bij het kampvuurtje weer opwarmen van de regen. Daarna gingen we teruglopen naar het kampterrein. Onderweg hadden we twee posten en moesten we boodschappen doen bij de Appie. Toen we uit de Appie liepen kwamen we Miss Pottie tegen en wou hij een kusje van Chris. Vervolgens gingen we naar de markt en kochten we een zak zuren matten en liepen naar het kampterrein. Toen legden we de bedden neer en gingen we koken. Iedereen had een lekker maaltijd en een heerlijk toetje.

Scouts2 weerwolven meridaan

 Toen gingen we weerwolven spelen en vervolgens gingen we de wedstrijd kijken. Nederland verloor en we waren verdrietig. We liepen terug en toen lieten de weerwolven ons schrikken en was iedereen bang …. Kampdoop!!! En toen gingen we op de foto. De weerwolven bleken Fabiënne, Elianne, Jappe en Vianne met hele lelijke maskers. En toen moesten we gaan slapen.

Donderdag 10 juli - rust dag..... – geschreven door Jan en Laurens
De dag begon over het algemeen heel erg rustig. We hoefden nergens heen omdat het eigenlijk een rustdag was. Toch was er wel één activiteit, actief kon je het niet noemen, maar het was wel leuk: we zijn naar het “winkelcentrum” (dorp) van Dwingeloo geweest. Albert Heijn was wel de hoofdbestemming van iedereen. 

Scouts2 meridiaan Bonteavond in het water

We mochten namelijk zelf ons avondeten bepalen. Met een bedrag van € 2,50 per persoon was het wel erg lastig kiezen. Toch is alles helemaal gelukt. Het ene groepje had kipnuggets en het andere groepje een complete maaltijd met sperziebonen en hamlapjes én heerlijke jachtsaus. Al met al een heerlijke avondmaaltijd. Na het eten moest eigenlijk de bonte avond beginnen, maar door een enorme hoosbui met windstoten en hagelstenen met een gemiddelde doorsnede van 1,7 cm werd die afgelast.  Als het goed is en er geen hoosbui meer komt, is de bonte avond morgenavond. Wie wat gaat doen? Dat weten alleen de presentatoren … spannend!!!

Vrijdag 11 juli –Opruimen, zwemmen en bonte avond - geschreven door Ellen
Help ….. alweer vrijdag en de eerste opruimwerkzaamheden staan helaas op het programma. Na een heerlijk scoutingontbijt hebben de scouts de hele ochtend om hun keukens af te breken en alle materialen op te ruimen. Als beloning voor het harde werken vertrekken we rond 13.00 uur naar het zwembad dat direct naast het kampterrein ligt. Iedereen heeft er zin in … lekker zwemmen en relaxen met elkaar. Een grote tas met drinken, een afwasteil met verschillende soorten fruit, iets te snoepen, een jerrycan met water en de EHBO-doos ontbreken niet en worden meegezeuld, terwijl we naar het zwembad sjokken. Het is warm en iedereen snakt naar verkoeling.

Rond 18.00 uur zijn we lekker afgekoeld weer terug op het kampterrein voor ons laatste avondmaal in Wakkerdam. Gezellig met z’n allen rond het kampvuur met daarop een bbqrooster en Maatje 48 traditiegetrouw als onze bbqmeester. De leiding verzorgt het eten en maakt een buffet waar allerlei lekkers voor de pak staat voor de hongerige meute. Goed geregeld hoor … de leiding verzorgt de maaltijd en de scouts ruimen op/wassen af.
Gelukkig geen hoosbui, wind of hagel te bekennen deze avond en de bonte avond is een feit. Een zeer gevarieerd programma met daarin een keukenorkest, summoworstelaars, verschillende liederen, bewegingsoefeningen en stukjes vallen ons ten deel. Iedereen doet mee en samen maken we een hoop plezier.Meridaan scouts sumoworstelen
Als klap op de vuurpijl worden de overvliegers gedropt en spelen de achterblijvers nog een nachtspel in het bos. Natuurlijk gaan we allemaal veel te laat naar bed, maar dat mag de pret niet drukken. Het opruimen van morgen is nog zooover weg!!  Rond 03.00 wenst de leiding elkaar opgewekt welterusten en zet de wekker voor de volgende ochtend … oh echt kunnen we nog maar zo kort slapen?

 

Zaterdag 12 juli – Opruimen, vertrek en opruimen.... geschreven door Ellen
Trrrrrrrring … opstaan het is al 06.45 uur … rise and shine!!!, Dat rise lukte moeizaam, over shine zullen we het maar niet hebben..... Het besef dat het alweer de laatste dag is komt vol binnen. We moeten nog zoveel doen, tenten opruimen, staftent afbreken, aanhangers inpakken, ontbijten, spullen bij elkaar zoeken, laatste keuken afbreken, kampterrein schoon en tijdig opleveren, terug rijden naar Almere, materialen uitpakken in het clubhuis, fietsen aan de rechtmatige eigenaren teruggeven … teveel om op te noemen. Nadat ook de scouts met een vrolijke lag zijn gewekt gaat iedereen hard aan de slag. Nou ja iedereen … sommige scouts denken dat het ook werkt om je te verstoppen in het toiletgebouw, te gaan wandelen of achter een boom te gaan zitten …..Scouting Meridiaan Socut2 globetrotters zomerkamp 2014 badge

Arthur maakt met behulp van een aantal scouts het ontbijt door van onze laatste broden heerlijke tosti’s van te maken, die we gezamenlijk opeten met elkaar. De eerste ouders arriveren en zijn blij hun kinderen moe, vuil maar vol enthousiaste kampverhalen weer te zien. Er is ook nog een fantastische kampbadge, en dan mag iedereen naar huis. De kampstaf komt controleren of we het kampterrein schoon en netjes hebben achtergelaten. Alle laatste spullen en de aanhangers worden naar de auto’s gebracht en we zijn klaar voor vertrek naar Almere!
Net als voorgaande jaren is ook dit kamp weer veel te snel voorbij gegaan. We hebben veel plezier gehad met elkaar en we kijken nu al uit naar volgend jaar …. maar oh oh wat duurt dat nog lang!

Fotos van dit zomerkamp zijn HIER te vinden

Het leidinglied, op de maat doemaar, sind een dag of 5

Sinds een dag of vijf
wolven in het dorp
sinds een dag of vijf
niemand wordt geloof
'k was haast vergeten
hoe 't voelt om in wakkerdam te zijn
ik kijk om me heen,
door een wolvenbril
zoekend naar een wolf
ik voel me zo alleen
hoe kon ik weten
dat 'k met wolven op kamp zou gaan

Refrein:
Kamp was altijd zwaar
maar zeker ook dit jaar
zal 'k worden vergeten -ik vergeten
Of worden we gegeten - op gegeten

Oeh lalalalalaaah
Ben ik een lekkernij
Oeh lalalalalaaah
Of toch een heks erbij
Oeh lalalalalaaah
W
elke dode komt erbij
Oeh lalalalalaaah

Burgers met lekk're reet
wachten daar op mij
't Doet me toch geen reet
want ze kijken niet naar mij
Jager oh Jager waar ben je toch al die tijd?

FLuitspeler betoverd
Zondebok krijgt de schuld
Met de zieners blik
moord ik met geduld
kan me niet schelen
zolang ik maar goed ontbijt

Refrein...

Genezer die beschermt
Cupido schiet z'n pijlen
de burgemeester kassiewijlen
Oudste oh oudste waar ben jij toch al die tijd?

Refrein....

Oeh lalalalalaaah
Ben ik een lekkernij
Oeh lalalalalaaah
Of toch een heks erbij
Oeh lalalalalaaah
Houdt Cupido ook van mij
Oeh lalalalalaaah
Natuurlijk winnen wij
Oeh lalalalalaaah
Of ben ik het lekkernij!