ZoKa 2013 Wiltz

Wie is de Mol


Wiltz 2013, Het kamp van scouts 2bus
Dit jaar vindt het kamp plaats in het prachtige Luxemburg. Het is een zomers gevoel, mooi weer en hoge temperaturen. Met 18 kinderen en zes man leiding hebben we de groep compleet, iedereen ging dit jaar mee. Het kampterrein ligt aan een beek, geklemd tussen de bergen. Een spoorlijn loopt er langs.zaterdag 6 juli
Tip van de dag: je mond houden als Maaike praat! Anders is het vroeg naar bed.
De zomer is begonnen. Eindelijk is het mooi weer en vandaag gaan we op kamp naar Wiltz. Samen met de Explorers en scouts 1, we hebben een hele bus vol. Zowaar op tijd vertrekken we om nog geen 3 minuten later op de tussenring stil te staan. Een automobilist ziet onze, toch niet zo’n hele kleine bus met aanhangwagen, compleet over het hoofd. De kids oké maar wel blikschade aan de bus. Ducktape voldoet, papieren worden ingevuld. Roy en Stefan regelen het verkeer. Met een vertraging van een half uur gaan we dan echt op weg. Maastricht is onze eerste stop. Het laatste stuk in Luxemburg gaat door de bergen en dat blijkt nog een hele kunst te zijn. Op het terrein aangekomen worden de tenten opgezet en weer verzet. Niet alles blijkt zo strak te staan. De leidingtent is meer dan vies, nat en stinkt. Zijn we die dan twee weken geleden vergeten te controleren? Het blijkt dat er nog meer vergeten is; de grote haringen van de keukentent, de portemonnee van Maaike, verlichting voor ‘s avonds. Na het avond eten delen we de groep in 3 patrouilles. Groep één: Jan, Rutger, Jeroen, Talía, Rik en karina. Groep twee: Madelon, Mariel, Elisa, Elianne, Jasper en Chris. Groep drie: Mathieu, Laurens, Jappe, Iris, Fabienne en Michele. Afwisselend hebben de groepen de dienst om te koken, tafels te dekken en af te ruimen, en af te wassen. De avond brengt ons nieuwe dingen. Een ploeg gaat met Maaike de berg op, om vervolgens een prachtig uitzicht te krijgen op Wiltz. Hout wordt gesprokkeld voor het kampvuur. Wie is de Mol? Dit spel gaat ons de komende week bezighouden. Ellen heeft een prachtige vlag gemaakt en onze kamp shirts worden uitgedeeld. We zijn er klaar voor! Laat het spel beginnen.
Weetjes: • Karina heeft een roze glitterdagboek bij zich met een bontje aan de zijkant

 • Maaike heel goed kan lezen in de bus

 • Peter heeft de dubbeldikke zaterdageditie van de Volkskrant mee. Héeeeeeee, we gaan op kamp hóór

 • Laurens schut de moppen uit zijn mouw

 • De meiden erg klef zijn met elkaar en veel gillen om de insecten

Zondag 7 juli
Tip van de dag: let op! Iedereen kan de Mol zijn
We hebben vandaag een relaxte dag. Na een koude nacht worden we gewekt door een warme zon. Alsof het nooit anders is geweest bakken we de eieren met spek, moeten we eerst een bruine boterham eten en mogen dan pas een witte. Onze kampvlag wordt gehesen en het spel kan beginnen. We gaan naar Wiltz voor een ontdekkingstocht door de stad, de scoutingstad. De Mol zoekt zijn weg om te stoken, mee te praten en ons op het verkeerde been te zetten. En de stad? Die kleurde groen met geel. Wat een vrolijk gezicht al die kids met hetzelfde shirt. De schrijfster van dit verhaal zit op een strategische plek bij het kasteel. Heerlijk in de schaduw schrijft ze haar verhaal, muziek komt verderop uit een café en mensen lopen voorbij. Het is bijna een vakantiegevoel. Peter daarentegen is op het terrein achtergebleven. Hij gaat onze keuken herinrichten want na een dag kunnen we al spreken van een zooitje. Peter is stoer! Want de keuken staat in een tent en die is erg warm. Dat wordt zwemmen vanmiddag. Madelon merkt vandaag op dat het lijkt of we hier al veel langer zijn (we gaan ervan uit dat het positief bedoeld is) ook vandaag blijft het echt een jongens en meisjeskamp, de meisjes doen meisjes dingen en jongens jongens dingen. De beek langs het terrein brengt veel verkoeling. ‘s Middags doen we een heuse Duck-race in de beek.  Via een parcours moeten de Ducks strijden om de eer; wie is de snelste? Na het eten zoeken we uit wie het mollenspel het beste gespeeld heeft. En hoe heeft ons molletje zich vandaag gevoeld? De groep moest 20 vragen beantwoorden over de identiteit van de Mol. In totaal waren er 47 punten voor de groep. Karina en Madelon hadden de Mol doorzien, Karina had echter meer vragen goed beantwoord en kreeg daarom de medaille. Talía was onze eerste Mol en haalde opgelucht adem, het was toch nog best wel lastig om deze rol te spelen.
Weetjes: • Michele was vandaag een tophulp. Zonder te vragen biedt ze de helpende hand

 • De keuken en corveediensten heel goed werken, wat een rust geeft dat

 • Dat koken eigenlijk heel erg leuk is, vooral als je het keuken schort van “de rode kater” om mag

 • Katinka toch een heel klein beetje Frans spreekt en de weg kan wijzen aan voorbijgangers

 • Katinka ook “de tas “ van Ellen mag bewaken. Het voortbestaan van het hele kamp zit erin

 • Maaike ondanks haar waterschoenen het toch weet te presteren een flink stuk glas in haar voeten te krijgen.

 • Wilbert een bikkel is want hij sleept zich een ongeluk met hout voor het kampvuur

 • Jappe zich zelf een ware houthakker vindt

 • en dat Jan fruithapje maakt in de tent, te beginnen met bananen

Maandag 8 juli
Tip van de dag: geniet van dit zomerkamp en het mooie weer.
Opnieuw start de dag met prachtig weer. We moeten vroeg op. Hup hup aankleden, hup hup ontbijt en lupa maken, hup hup hup hup, heb je nu echt alles? Jammer genoeg is Elianne ziek maar ze gaat wel mee op onze veldtrip. Haar vriendje is solidair en is ook fijn ziek. De Mol is nog stil en begeeft zich onder de groep. Met de trein naar Ettelbruck is een belevenis. Daarna met de bus naar het startpunt van de dag, we gaan kanoën. Met z’n tweeën in de boot, zwemvest om en peddels mee. Stroomafwaarts, soms stukje kabbelend maar ook met wat meer stroom. Dat laatste maakt het juist heel spannend. Madelon en Elisa gaat kopje onder, hun boot slaat om. Expres gedaan horen we zeggen (of is het toch een mollenstreek) Halverwege de tocht (in totaal 12 km) krijgen we opdrachten. Maak een liedje op de melodie van” altijd is kortjakje ziek”, zoek 2j verschillende blaadjes, zoek twee verschillende stukken hout, twee stukken afval en een zonnebril. De laatste mag niet van een van de leiding zijn. Na de tussenstop stappen we op de mountainbike en fietsen we de 12 km weer terug. Terug op het kamp blijkende de explo’s ook niet vrij te zijn van de buikgriep. Daar zijn er vijf geveld. Samen met Sylvia van scouts 1`, Elianne en Jappe, kunnen we spreken van een Almeers probleempje. Een ander probleempje zijn onze zuiderburen. Een groep uit België vindt het nodig langdurig en harde muziek te draaien. Aanspreken heeft weinig zin, ze doen het al 14 jaar zo, dus wat is het probleem? Maar wij Hollanders verenigen ons en trekken ten strijde, helaas! Dit wordt dus een vette klacht. Onze avondspel is cricket by Night. Er viel weer veel te mollen en voor de groep veel punten te verdienen. Maar wat bleek? Onze Mol was onder de grond blijven zitten, heeft zich niet laten zien en was blind voor acties. Onze Mol had het net niet goed begrepen. Onze Mol Laurens was zelf nog het meest verbaasd dat het allemaal niet gelukt was. Bij het kampvuur sluiten we de dag af. Ons verliefde stel lust gelukkig weer een geroosterde boterham en een kop thee. En..... ze houden het binnen.
Weetjes: • Rik en Chris niet goed kunnen samenwerken in een kano

 • Iris goed kan peddelen en als eerste binnenkwam

 • iedereen een natte kont had en bijna iedereen ook de rest van de kleding

 • Laurens, waar hij ook is, aan de lopende band commercials van radio en tv veranderd en samenvoegt

Dinsdag 9 juli
Tip van de dag: handen wassen, handen wassen, handenwassen.
Het belooft de warmste dag van de week te worden. Met 30° te verwachten gaan we vroeg op weg. Naar Luxemburg en het Nationaal museum Luxemburgse ijzermijnen. Onze Almeers probleempje heeft vannacht Michele getroffen. We hadden al eerder geconstateerd dat er veel “klef” gedrag was en het buikgriepje erg besmettelijk is. Dus vanaf nu: strikte hygiëneregels en van elkaar afblijven. Om 9:08 uur nemen we de trein naar Luxemburg waar we willen overstappen op de bus. Want, behalve een bezoek aan de stad gaan we naar de ijzermijnen. Op het station komen we er achter dat de mijnen pas om 14:00 uur opengaan en we hadden moeten reserveren. Oeps! Ja, echt oeps, want Maaike en Wilbert stonden al bij de mijnen met 24 overheerlijke ijsjes. En wij…… wij besloten terug te gaan naar Luxemburg om daar nog even te winkelen. En wat doe je dan met 24 ijsjes? We slenteren een beetje door Luxemburg, Ellen scoort een mooie nieuwe sleutelring. Om 14:00 uur gaan we onder begeleiding van Carla de Luxemburgse ijzermijnen in. Behalve dat het er erg koel is, wat met 30° een welkome verfrissing is, is het bezoek erg leuk. Voor de traditionele bezichtiging stappen we in een treintje, (hé, dat vervoer kennen we). Nadat we eerst een prachtige gele veiligheidshelm op krijgen (kleurt mooi bij ons uniform) gaan wij snel ondergronds op avontuur. Carla neemt ons mee aan de hand van verhalen, foto’s en archief, naar het begin van de ijzerwinning. Carla vertelt het goed, onze scouts luisteren en stellen vragen. We krijgen een goed idee hoe het vroeger was in de mijn. Tip twee van deze dag: ben je in Luxemburg bezoek dan de Luxemburgse ijzermijnen. De terugreis is lang en warm. Onderweg wordt Jeroen ziek, hij trekt wit weg om de neus. Gelukkig heeft de thuisploeg gekookt en kunnen we aanschuiven aan de chili con carne. Onze Mol wordt aan de hand van vragen ontmaskerd, vandaag was dat Mariel. Het rollenspel is nog niet zo spannend, daar moet echt actie-inkomen! En dat gaan we morgen doen.
Weetjes: • wil je nog een keer kijken hoe het in de ijzermijnen was? www.mnm.lu

 • Iris zijn bijnaam heeft gekregen: stekkertrek. Het verhaal hierachter vertelt ze zelf heel erg graag

 • voor degenen die tijdens de treinreis met van alles is bezig geweest maar niet naar buiten heeft gekeken; het landschap was geweldig, vergezichten, kastelen, riviertjes en bergen

 • dat we al in België, Luxemburg en Duitsland zijn geweest. Bijna was Frankrijk vandaag ook nog gelukt

 • Jan niet wil overvliegen. Bij de scouts hoef je namelijk geen programma zelf te bedenken

 • Jasper door Carla steevast “kleintje” werd genoemd en hij dus nu ook zijn bijnaam heeft

 • onze jongens leuke namen hadden gekregen als ze bij geboorte een meisjes waren geweest en andersom. Zo hoor je nog eens wat tijdens een lange treinreis

 • Peter regelmatig trek heeft in een patatje maar dat hij de kans niet krijgt

 • het een lange en warme dag was. Op de terugweg vielen vele ogen dicht

 • Rik weet wat het is als in de mijn geen toilet voorhanden is, dan loop je echt niet lekker

 • Chris er zeer charmant uitziet als hij slaapt in de trein

 • en Arthur een geboren reisleider is. Voorop op de troepen, met plattegronden, bus en treintijden, de kudde bijeenhoudend

Woensdag 10 juli
Tip van de dag: zet je muziek nooit te hard, Ellen maakt er korte metten mee.
We mogen uitslapen!! Geen groter feest dan dat want we zijn moe. Een leuk maar druk programma en de warmte zorgen voor meer vermoeidheid. Het is opnieuw druk in de ziekenboeg, Mariel en Rutger zijn aan de beurt. Jan schampt tegen ziek zijn aan maar dat gaat al snel beter. Talia krijgt in de avond klachten. Na drie keer ‘s nachts slaapzakken wassen besluiten we dat er sowieso vannacht emmers mee de tent ingaan. Vandaag staat er een hike rondom Wiltz op het programma. 16 km door een prachtige omgeving. Doordat de hike als totale groep gelopen wordt, krijgt de Mol alle kans om flink onrust te stoken. Er moeten vragen beantwoord worden, aan de hand van de kaart gelopen worden en redelijk op tijd weer terug zijn op het kamp. Tel uit je winst, er is veel te doen voor de mol, en die pakt haar kans. Het wordt zo spannend. Op het kampterrein is onze ziekenboeg gevuld. Men ligt lekker op bedjes in de schaduw te slapen. Broeder Peter zet thee, ruimt de rotzooi op en regelt de bezoekuren. ‘s avonds gaan we zwemmen in het openluchtzwembad en daar blijken meer scouts te zijn, gezellig! Iedereen is mee en iedereen gaat zwemmen, het is dan ook een erg leuk zwembad. Als het gaat schemeren komen de eerste scouts klappertandend uit het water. Ze hebben het geweldig. Wilbert gaat het springkussen uitproberen (Oh, oh, als die het maar houdt, Laurens maakt zich meer zorgen om de omliggende kinderen) het is een springkussen waarmee je een ander omhoog kan laten springen. Chris durft het aan en gaat halverwege het kussen liggen. Wilbert springt en Chris wordt gelanceerd, WOW! Maar dan moet Wilbert van het kussen af, Maaike doet een poging maar het heeft geen effect.
Weetjes: • Jeroen geniet van de omgeving en de natuur

 • Wilbert goed is als springkussen maar dit zelf ook is

 • Fabienne hardhandig de haarborstel bij Eliane hanteert

 • Wilbert zich vreselijk gestoten heeft in het zwembad en met een struisvogelei op zijn been terug op het kamp komt

 • Rutger, Chris, Mariel en Talia opknappen van het zwemmen

 • de Mol verschrikkelijk goed is

Donderdag 11 juli
Tip van de dag: sla je kussen eerst dood voordat je gaat slapen
Ellen wordt vandaag wakker met het verhaal dat haar kussen leeft! DUH. Hoezo? Maaike oppert dat er misschien een bever op kamp is meegegaan en dat die erin zit. Het is een vreemd verhaal. Vandaag gaan we naar Vianden, opnieuw met de trein. En die was eigenlijk niet van plan te stoppen op ons stationnetje Paradiso. Piepende remmen en nog net op tijd kunnen we via de laatste deur de trein instappen. POEH! Een ander soort trein dan we gewend zijn, Ellen krijgt het er Spaans benauwd van; er is geen wc! Katinka gaat op onderzoek en brengt verlossing, Ellen kan de opgelucht ademhalen. We gaan dag twee in met dezelfde Mol, die pakt zo goed de rol dat niemand iets doorheeft. Vianden heeft veel te bieden en is een leuke stad. Met de kabelbaan gaan we naar het hoogste punt van de stad. Een prachtig uitzicht en tevens start om naar het kasteel te lopen. Een uitgelezen tijd voor de Mol om zijn slag te slaan. Het kasteel brengt ons de geschiedenis van zowel Luxemburg als Nederland. Het kasteel is al jaren van Luxemburg en is helemaal gerestaureerd. En de mol molt door! En niemand heeft iets in de gaten, dat is koren op de molen. Misschien dat de Mol er de hand in heeft maar we hebben sinds vandaag een nieuw stelletje, Elisa en Chris hebben elkaar gevonden, het zat eraan te komen. De Mol overwint de twee dagen met volle overtuiging. Niemand heeft het geraden, niemand had de vragen goed. ‘s Avonds hebben we een hele vervelende situatie met Richard, leiding van scouts 1. Door een ongelukkig spel in het zwembad gaat hij door zijn rug. Fijn om je dan te realiseren dat we met velen zijn om te zorgen voor een goed verloop. Richard wordt door de ambulance opgehaald, ‘s nachts om 03:00 uur is hij weer terug. Een gescheurde spier veroorzaakte de pijn. Onze ploeg gaat hierdoor vroeg naar bed, morgen bonte avond.
Weetjes: • het lijkt erop dat de buikgriep op zijn retour is

 • Ellen haar kampdoop heeft gehad. (De grote tent moest 2 m verplaatst worden van de beheerder. Dat zorgde voor veel overleg met iedereen die het wilde horen, ook met die het niet wilde horen)

 • de meeste souvenirs voor thuis gekocht zijn in Vianden

 • er veel vriendschapsbandjes zijn gekocht

 • Maaike door een stoel is gezakt en de kinderen daar de schuld van geeft

 • dat iedereen wel het kussen van Ellen wilde testen en we allemaal dezelfde conclusie hadden: niets van te merken

Vrijdag 12 juli
Tip van de dag: niet zeuren, opschieten en opruimen
Onze laatste dag is aangebroken. We gaan vandaag alle tenten opbreken. En waar slapen we dan? Gewoon in de buitenlucht. Het kost even wat moeite om de kudde op gang te brengen (het is zo warm, ik ben zo moe, ik heb al zoveel gedaan, ik voel me niet zo lekker) Mathieu heeft vanochtend een poging gedaan het record ziekzijn te verbeteren en….. Het is gelukt. Vannacht heeft hij zijn hele tasinhoud onder gespuugd. En dan kruipt Rik de tent uit; ik voel me niet lekker! Nee hè. Ondanks het vele werk wat we moeten doen gaat het gemoedelijk. Er is zelfs tijd voor een laatste bezoek aan de scouts-shop in Wiltz en er worden nog de laatste badges gescoord. In de loop van de dag worden er groepjes gevormd, sketches, liedjes en voordrachten voor de bonte avond worden ingestudeerd. En ja hoor, het grote woord is eruit!! Mathieu en Michelle hebben verkering, nu hebben we 3 stelletje.
Na de barbecue begint de bonte avond. Liedjes van Eliane en karina, dokter Philip met een vaste cast van Laurens, Jan, Rutger en Jeroen. De bruiloft van de meiden en natuurlijk de leiding met twee zelfgemaakte liedjes. Thalia en Madelon hebben de buren uitgenodigd en deze mannen hebben zangtalent. Met z’n allen zingen we verschillende liedjes en hebben het reuze gezellig. Met deze bonte avond sluit we een waardige week mooi af.
Weetjes: • we hebben dit kamp nog nooit zoveel zieken gehad

 • van de jongens alleen Laurens niet ziek is geweest

 • de meiden het een stuk beter deden. Iris, Karina en Fabienne zijn niet ziek geweest

 • de leiding heeft tot nu toe nog nooit de was gedaan, laat staan ’s nachts

 • dat we mazzel hadden met het mooie weer waardoor alle slaapzakken goed konden drogen (nadat we ze ‘s nachts gewassen hadden)

 • Ellen dapper in haar boek is begonnen maar dat ze na twee pagina’s in slaap viel

 • Jeroen ook een hazenslaapje heeft gedaan en dat deed hem zichtbaar goed

 • dat op het kamp blijven ook zijn voordelen heeft ( extra snoep en drinken)

 • dat in de open lucht slapen door andere groepen als een straf wordt gezien

 • Pinokkio (voorheen te noemen kleintje) eerder wordt opgehaald omdat hij vertrok naar Sint Maarten

 • Thalía en Madelon de scout buren erg leuk vinden

 • Dat we volgend jaar het zomerkamp in Zandvoort hebben.

Zaterdag 13 juli
Tip van de dag: Zorg ervoor dat je de bus niet mist. Het wordt anders een lange hike
Vannacht hebben we buiten geslapen. Onder de sterrenhemel was het koud, vochtig, maar o zo leuk om de laatste nacht door te brengen. Maar vanochtend is er dan toch echt zover. De bus komt om 11:00 uur en er moet nog veel gebeuren. Maar het lukt, al hadden sommigen wel enige aansporing nodig. Dat wat nog moest drogen ging snel, in alle hoeken en gaten worden zeildoeken, losse flessen en verdwaalde spullen gepakt. Om 11:30 uur vertrekt de bus naar Almere. Laurens slaapt al op de hoek, Jeroen als van net Wiltz uit zijn. Daar waar iedereen nog praatjes had, wordt snel overvallen door de cadans van de bus en het wordt erg rustig.
Het zit erop! Het spel is gespeeld. Wie is de Mol 2013 kent alleen winnaars! We hadden prachtig weer, een uitdagende omgeving, hebben veel gedaan en het was gezellig. Wij hopen dat jullie met plezier terugkijken naar dit kamp, want hoe bijzonder is het om een hele week met elkaar op te trekken. Scouting is fun, scouting is natuur, scouting is ontmoeten.
Mede namens de leiding wil ik jullie dan ook hartelijk bedanken voor deze week. Als we het niet zo leuk zouden vinden zouden we er geen week vakantie voor opnemen. Dit verslag is met plezier gemaakt. Ik heb jullie mogen gadeslaan en naar jullie geluisterd. Hoe jullie met elkaar omgaan, vrienden maken en wat je bezighoudt. Voor mij een mooie “kijk op de week” ik was blij erbij te zijn.
Geniet van jullie vakantie,


Liefs Katinka
 


Kamplied leiding ( het is een nacht, Guus Meeuwis)
we zijn hier op kamp,
in Luxemburg
het is 2:00 uur ’s nachts,
zij naar bed gestuurd.
In een tent, in een plaats,
waar je herrie hoort.
Waar iedereen ons kent,
en is iedereen gestoord.
Op de vloer,
licht bráá-áaaksel.
En kledingstukken die van jou of mij kunnen zijn
een kampvuur
de radio hard
en dit kamp heeft alles,
wat ik van een kamp verwacht.


Refrein:
het was een kamp,
waar de hele dag gemold werd
het was een kamp,
waar iedereen kots ziek werd
het was een kamp
waarvan ik dacht dat die nooit,
nooit zou overgaan
maar vanachter ruim ik kots
met jouw, ohohohohoho


Jeroen zit in de trein
en kotst in de bak
en ik denk aan de dag dat Elianne begon
en Jasper, dat ze het doorgaf aan jou
niet wetende hoe het kamp eindigen zou
en nu loopt Madelon
door een wildvreemde stad
en heeft eindelijk zicht op bergen gehad
maar helaas, Laurens kon niet mollen
maar Fabienne liet niet,
met zich sollen.


Refrein


De liefde van Michele blijft niet bij woorden
de relatie met Mathieu wordt eindelijk doorgezet
maar die van Elisa en Chris
is levensecht.


Refrein


en kleine Jasper blijft maar rennen
de kleine vlag als herkenningspunt
en voor Karina is dat een explo


Refrein


En Rutger blijft maar groeien
Iris krijgt een grotere mond
en ook Mariel  heeft eindelijk de jongens, gevonden


Refrein


En Rik wou vanavond al gaan
en Jan genas voor de vreemde overnachting, in een ogenblik


Refrein


En Thalía flirt met de buren
het kamp is nu bijna aan kant
en lux was een heéé -ééeel mooi land


Refrein 2 x
Kamplied leiding (kleine jongen, André Hazes)


kleine scout
je bent op deze wereld
dus zul je moeten knopen
net als ik
ik kan het weten
de tochten zijn niet makkelijk
je loopt verkeerd op ieder ogenblik


Kleine scout
er is veel goede leiding
maar vals spelers zijn we ook
helaas het is waar
je moet maar denken
je bent straks een explo
en zal ons dan vergeten
geloof me maar


Refrein
je scout tijd gaat voorbij
er is zo weinig tijd
dus speel want jij bent vrij
spelen, hiken, knopen
zoveel je kan
dan zul je echt gelukkig zijn
want scout zijn duurt zo kort
veel dingen worden anders als je Explo wordt
je zit nu al in patrouilles
maar dat duurt niet lang
het is jammer
maar je blijft geen scout


Kleine scout
bij de explo’s zul je merken
dat alles draait om chillen in de vierde macht
zo is scouting
dus respecteer jezelf en anderen
want dan ben jij diegene die het laatste lacht


Kleine scout
als jij dan later leiding bent
dan is je oude leiding er niet meer
vertel dan
aan je eigen scouts
deze wijze lessen van weleer


Refrein 2x